Bitcoin’s rally van $12.000 is vooral gedreven door

Kategorien: Bitcoin

Bitcoin’s rally van $12.000 is vooral gedreven door „institutionele honger“: data

Bitcoin heeft de afgelopen twee maanden een sterke stijging ondergaan die het van de $11.000-12.000 range naar nieuwe all-time highs van $20.000 heeft gebracht. De kracht van Bitcoin Code de rally is bijna gelijk aan die van de rally eind 2017.

Volgens de marktgegevens is deze meer dan 65 procent rally bijna uitsluitend gedreven door één groep investeerders: instellingen.

Wat dreef de Bitcoin van $12.000 naar $20.000?

In de afgelopen maanden hebben handelaren iets anders opgemerkt aan deze rally dan aan de vorige.

Waar eerdere rally’s gekenmerkt werden door sterke stijgingen in de termijnmarkt, zoals blijkt uit de hoge financieringspercentages en de hoge open rente, is deze relatief gedempt. Zoals een analist die de onderstaande grafiek deelde, aangaf:

„De prijs is bijna verdubbeld sinds de zomerpiek, maar OI (open rente) ligt nu op hetzelfde niveau, zowel de USD- als de BTC-zekerhedenmarkt.“

In eerdere stierenmarkten werden de rally’s gekenmerkt door een sterke stijging van de openstaande rente en de financieringspercentages, wat betekent dat er veel handelaren waren die longposities innamen. Dit betekende dat de rally vaak werd geleid door derivaten, waarbij de spotmarkt de termijnmarkten zou volgen.

Deze huidige rally werd, zoals de bovenstaande grafiek suggereert, gedreven door spotkopers. Spotkopers kopen meestal Bitcoin voor de lange termijn in plaats van voor de korte termijn.

Institutionele FOMO

Dit is verre van giswerk: er zijn duidelijke tekenen die erop wijzen dat er institutionele spelers betrokken waren bij de recente rally.

Ari Paul, CIO van BlockTower Capital, gaf onlangs commentaar op de rally:

„Voor het grootste deel van deze rally, hebben we een duidelijk patroon gezien van algoritmische stijl kopen tijdens de Amerikaanse uren en vlakke activiteit tijdens de Aziatische uren. Dat zijn grotendeels HNW’s (high net worth individuals) die grote hoeveelheden kopen die worden gefaciliteerd door algen (of via een OTC-desk dat gebruik maakt van algen).

Hoewel het iets langer duurde dan velen van ons hadden verwacht, is de trend van hedgefondsbeheerders zoals Paul Tudor Jones om BTC zowel persoonlijk als voor hun hedgefondsen op te bouwen, aan het versnellen.

Verder zijn er vele miljardairs en verder prominente Wall Street-cijfers die de afgelopen weken hun steun aan Bitcoin hebben toegezegd.

Deze omvatten maar zijn niet beperkt tot Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, en een CIO bij BlackRock Rick Rieder, die meer dan $1,6 biljoen aan activa onder zijn bevoegdheid heeft.

Groeiend kleinhandelseffect op Bitcoin

De getijden zijn begonnen te verschuiven, in ieder geval binnen de week.

Zoals CryptoSlate eerder meldde, onderging het financieringstarief op BitMEX onlangs een sterke piek tot meermaandelijks hoogtepunt. Analist Tyler D. Coates merkte op:

„De dagelijkse financieringsgraad op bitmex is een grote zorg, en het is een signaal dat zwakke handen kopen wat sterke handen verkopen. De laatste financieringspiek deed zich voor op 11/24.“

Dit suggereert een toename van retailbeleggers die speculatief verlangen naar Bitcoin in de $20.000 weerstand, wat al een drawdown heeft veroorzaakt, zoals te zien was op dinsdagavond.

«
»